Taborjenje gasilske mladine

Mentorji gasilske mladine prostovoljnega gasilskega društva Podnanos smo v letošnjem letu za otroke organizirali štiri dnevno taborjenje na Nanosu pri gasilski »Šembijski bajti« in pripravili obilico zanimivih delavnic, iger, športa in drugega zanimivega dogajanja. Počitnice za najmlajše člane gasilskega društva so po petih letih od zadnjega letovanja potekale od 27. do 30. junija ter prvič namesto morja ponudile prijeten gorski zrak.

Taborjenje se je začelo v četrtek ob 12h, ko so starši svoje otroke pripeljali na Nanos in že takoj po tem je ob zboru otrok in mentorjev sledil dvig zastave, nato pa še pozdrav ter nekaj napotkov in pravil obnašanja. Po protokolarnem delu je bil čas za kosilo, kaj kmalu pa se je začela prva delavnica na temo orientacije, ki jo je vodil gasilec iz GRC Ajdovščina in član PGD Podnanos Miha Bizjak ob podpori naših mentorjev. Otroci so se ob topografskih kartah naučili brati merilo, prepoznavati kartografske znake, uporabljati kompas ter narediti nekaj enostavnih vrvnih vozlov. Po delavnici so do večerje prosti čas izkoristili za družabne igre, večer pa zaključili z ogledom celovečernega filma ter spustom zastave.

Naslednji dan se je po dvigu zastave začel z jutranjo telovadbo, po zajtrku pa nas je obiskala gorska reševalna služba Tolmin – skupina Ajdovščina, ki je predstavila njihovo delo in opremo. Otroci so pokazali veliko mero zanimanja, veliko vprašanj pa se je pojavilo tudi med mentorji. Ob 13h je bil čas za kosilo, sledil je krajši popoldanski počitek, nato pa so otroci postavili taborni ogenj, ob katerem se je zvečer zapelo ob zvokih harmonike.

V soboto smo dan ponovno začeli s telovadbo in zajtrkom, nato pa je sledila orientacija, kjer so otroci v praksi preizkusili pridobljeno četrtkovo znanje. V skupinah po 4-5 in v spremstvu mentorjev so se s kartami in pripravljenimi navodili podali na dobra 2 km dolgo pot po Nanosu in na 3 točkah reševali zastavljene naloge. Na prvi točki so morali pokazati znanje vsaj treh vrvnih vozlov, na drugi točki prepoznavanje kartografskih znakov, na tretji pa imobilizacijo ponesrečenca na nosila. Po kosilu so otroci končno dočakali najboljši del taborjenja – vodne igre, kjer so z mentorji tekmovali v najrazličnejših igrah z vodnimi balončki. Ker pa je tisti dan sonce precej pripekalo, so se te zaključile z vsesplošnim obmetavanjem z balončki in oblivanjem z vodo, kot se za vodne igre tudi spodobi. Piko na i sta dodala manjši bazen ter predvsem tobogan, na katerem smo vsi neizmerno uživali. Topel dan se je zaključil s tabornim ognjem ter dvema celovečernima filmoma.

Zadnji dan taborjenja po dvigu zastave ni bilo telovadbe, saj nas je čakal pohod do cerkve sv. Hieronima, kjer smo se ob 12h udeležili svete maše.

Po vrnitvi do »Šembijske bajte« se je taborjenje počasi bližalo koncu. Zaključili smo ga z zadnjim spustom zastave ter piknikom, katerega so se udeležili tudi starši otrok in Podnanoški župnik Tomaž Kodrič.

Na letošnjih počitnicah gasilske mladine smo v celoti imeli kar 24 otrok. Upamo si trditi, da jih bo na naslednjem letovanju še več, saj so se otroci neizmerno zabavali, manjkalo pa ni niti pohval staršev. Na tej točki bi se radi zahvalili vsem sponzorjem in donatorjem, ki ste nam taborjenje omogočili, ter regijskemu štabu Civilne zaščite za Severno Primorsko za izposojo tovornjaka in spalnih blazin. Zahvalili bi se tudi Mihi Bizjaku in gorski reševalni službi Tolmin – skupina Ajdovščina za delavnice in predstavitve, kuharicam in kuharjem za odlične obroke ter seveda vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali.

Na koncu gre zahvala vsem mentorjem, ki ste si vzeli čas in pomagali taborjenje izpeljati tako, kot je bilo zamišljeno, predvsem pa bi se radi zahvalili našima članoma Patriku Poljšaku in Tinetu Nabergoju za celotno organizacijo tabora. Idej za naslednje letovanje ne manjka, zato lahko le nestrpno čakamo na drugo leto.

Anže Pižent