Živa straža božjega groba

V naši vasi je že od leta 1998 naprej prav posebno praznovanje velike noči, saj prostovoljni gasilci domačega društva sodelujemo pri velikonočnih obredih na veliki petek in veliko soboto, ko poskrbimo za živo stražo pri Božjem grobu.

Najstarejši domačini se spominjajo tega običaja še iz časov, ko je naš kraj spadal pod Italijo. Pravijo, da se je ta običaj obdržal še nekaj let po drugi svetovni vojni. Potem pa je šel v pozabo. Leta 1998 so živo stražo ponovno obudili, kjer stražijo Božji grob aktivni člani društva in veterani, kjer izkoristijo prijetno druženje v »stražnici«, v enem hramu blizu cerkve, saj se straža menja na 15. minut.

Božji grob je ročno izdelan iz lesene konstrukcije, v obliki odrskega prostora, in poslikan. Domačini ga vsako leto postavijo v stranski kapeli rožnovenske Matere Božje, nekdanji prezbiterij prvotne gotske cerkve. Pozornost romarjev in turistov pritegne rebrasto obokan strop z imenitnimi freskami, ki sodijo po času nastanka v renesanso.

Marsikdo se sprašuje, kakšna je vloga stražarjev pri Božjem grobu. Navadno stojijo ob Božjem grobu lesene ali pa papirnate prispodobe vojakov. V Podnanosu pa gasilci upodabljajo »živo stražo«, saj so izraelski voditelji zahtevali, da postavijo stražo pred grob, ki jih je Pilat poimenoval vojaki, saj so se bali, da bi Jezusa ukradli.