AED

Avtomatski eksterni defibrilator

V četrtek, 12. 11. 2015, je bil postavljen v uporabo defibrilator v Podnanosu med gasilskimi garažnimi vrati na zunanji strani gasilskega doma. Namenjen je vsem ljudem, ki so pripravljeni pomagati človeku, ki mu je zastalo bitje srca. Pomembno je, da ko zaznamo, da je prišlo do nenadnega srčnega zastoja, obvestimo urgentno službo in tudi sami pričnemo s postopki oživljanja in uporabo AED. Navadno pride do srčnih zastojev na javnih mestih, zato se zavedajmo, da smo laiki, očividci, prvi reševalci, ki moramo nuditi prvo pomoč.

Bodimo vešči, da je defibrilator namenjen laikom. OBVEZNO pa moramo človeku v čim krajšem času namestiti elektrode, nalepke, in sicer na prsni koš obolelega in potem napravo vključimo. To je varna naprava, ki sama prepozna bitje srca, zato ji prisluhnimo. Naprava nam podaja natančna navodila, kaj moramo vse storiti. Navodilom moramo slediti dokler ne prispejo reševalci.

Otvoritev je potekala pred gasilskim domom z uvodno besedo predsednika Zorana Žgurja. Defibrilator je v omarico postavil domačin Nikolaj Šraml, direktor podjetja Šraml d. o. o., ki se ukvarja s proizvodnjo inoks opreme.

Članom PGD Podnanos je v ponos, da so skupaj z donatorji nabavili drugi AED (polavtomatski defibrilator), ki je postavljen v občini Vipava izven samega centra Vipave. V Vipavi so postavljeni že trije defibrilatorji, ki so dostopni vsakemu 24. ur na dan, in sicer v Ciriusu, pred zdravstvenim domom in na Glavnem trgu na stavbi Zavoda za turizem (TIC VIPAVA). Poleg teh na območju Vipave ga najdete tudi na Nanosu, in sicer na kmečkemu turizmu Abram.

PGD Podnanos se za nakup defibrilatorja in za zaupanje zahvaljuje vsem donatorjem.