Operativna vaja 2019

V četrtek 7. Novembra se je v prostovoljnem gasilskem društvu Podnanos izvedla nenapovedana društvena vaja za operativne člane društva. Z lastniki koče na Nanosu smo se predhodno dogovorili za uporabo njihovih prostorov.

Organizator vaje, Rosa Klemen, je poskrbel za načrtovanje vaje in organizacijo prostovoljcev. V prostore koče smo spustili dim in tako ustvarili efekt požara. Ob 16:38 je bil izdan poziv in vaja se je začela.

Enajst operativnih članov društva, je na kraj nesreče prispelo v roku desetih minut. Ob prihodu so gasilci pregledali osebi, ki sta jih pričakali pred objektom in ju pospremili na varno. Pred vhodom v objekt so gasilci postavili vso potrebno opremo in se pripravili na vstop. Najprej sta vstopila dva gasilca, ki sta pregledala spodnje prostore in ven pripeljala prvo poškodovanko. Med oskrbovanjem le te, so v prostore poslali še drugi par gasilcev. Ta sta pregledala zgornje nadstropje in rešila še zadnjo ponesrečenko. Tudi to so pregledali gasilci zadolženi za prvo pomoč. Na koncu so gasilci še prezračili prostore koče in pospravili vso uporabljeno opremo.

Ker je bila to le vaja, smo se po končanem delu zbrali in pogovorili o izpopolnjevanju nekaterih delov intervencije.

Ker delo gasilca prinese veliko odgovornost, je potrebno znanje, operativnih gasilcev, nenehno obnavljati. V imenu društva bi se radi zahvalili vsem sodelujočim, posebno pa lastnikom koče, ki so nam omogočili organizacijo vaje.

Lana in Tjaša, članici PGD Podnanos