Dan odprtih vrat

V soboto, 5. 10. 2019 smo v PGD Podnanos organizirali dan odprtih vrat. Gasilski navdušenci vseh generacij so tako imeli možnost spoznati nekaj osnovnih nalog prostovoljnih gasilcev.

Na dvorišču gasilskega društva smo postavili različne postaje. Obiskovalci so si lahko ogledali vsa vozila gasilskega društva, se naučili osnovnih tehnik oživljanja, ter vaditi pravilno uporabo defibrilatorja. Ob dobri hrani so si lahko ogledali tudi razstavo različnih delov opreme sodobnega gasilca.

Seveda smo poskrbeli tudi za naše najmlajše obiskovalce, ki so svoje gasilske sposobnosti preizkušali na poligonu in ob drugih zabavnih igrah. Poleg tega, so z navdušenjem spoznali namen gasilske obleke in njeno pomembnost.

Izurjeni gasilci so nam zatem prikazali dve vaji gašenja požarov, prva je bila primer kuhinjskega požara, kjer smo se naučili pravilne in nepravilne tehnike gašenja, medtem ko je druga prikazovala uporabo gasilnega aparata. Sledil je prikaz reševanja osebe, ujete pod avtomobilom, ob katerem so nam gasilci razložili vse potrebne postopke in prikazali uporabo opreme.

Dopoldan smo zaključili s peko palačink in dobro glasbo, kot se za gasilsko društvo spodobi. Polni novega znanja in  dobrih izkušenj smo se poslovili, v pričakovanju naslednjega dneva odprtih vrat, pa vas že zdaj lepo vabimo.

Lana in Tjaša (PGD Podnanos)