Gasilski dan

DAN ODPRTIH VRAT

Po dvoletnem premoru zaradi epidemioloških razmer, smo gasilci PGD Podnanos v soboto, 31.10.2021, zjutraj ponovno organizirali dan odprtih vrat. Obiskovalci vseh generacij, ki jih ni bilo malo, so si lahko na lastne oči ogledali delo prostovoljnih gasilcev in njihovo opremo.

Dan se je začel z vajo na dvorišču pred gasilskim domom s prikazom tehničnega reševanja oseb in gašenjem vozila na primeru nesreče osebnega avtomobila. Gasilci smo iz vozila s hitrim iznosom izvleki dve osebi, ju oskrbeli in avtomobil zalili s peno. Na koncu vaje so si obiskovalci lahko pobližje pogledali pogašen avtomobil in opremo, ki je za gašenje bila uporabljena.

Po končani vaji so bili obiskovalci povabljeni, da si na različnih točkah pogledajo še ostalo opremo in vozila, obnovijo znanje temeljnih postopkov oživljanja ter se tudi sami preizkusijo v gašenju z vodo. V kotičku za najmlajše so bile pripravljene gasilske križanke, pobarvanke in namizne igre, ter tudi pijača in nekaj sladkega za pod zob.

 

Ob koncu dogodka je sledil še prikaz gašenja kuhinjskega požara, kjer smo obiskovalce opozorili na nevarnosti pri nepravilni tehniki gašenja, ter jih hkrati povabili k vpisu otrok v gasilski krožek, ki bo potekal tekom šolskega leta 2021/22. Še vedno vabljeni, da se pridružite.

Verjamemo, da so obiskovalci tudi letos domov odšli polni novega znanja in izkušenj, zato jih že sedaj vabimo na naslednji dan odprtih vrat. Zahvala gre vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi dogodka, ter še posebno donatorjem za podarjene stvari, ki so popestrile dan.

 

 

DRUŠTVENA VAJA

Čeprav se je dan odprtih vrat zaključil že v dopoldanskih urah, pa dneva za operativne gasilce PGD Podnanos še zdaleč ni bilo konec. Popoldne je namreč na območju Barnica ob cesti na Nanos potekala napovedana društvena vaja, na kateri je sodelovalo kar 18 gasilcev. Tema vaje je bil požar stanovanjskega objekta in njegove okolice zaradi eksplozije plina, ena oseba pa je zaradi nje ostala ujeta tudi pod traktorjem. Gasilci so bili razdeljeni v 4 sektorje:

  • reševanje in oskrba ponesrečencev iz gorečega objekta ter gašenje notranjosti objekta,
  • reševanje in oskrba ponesrečenca izpod delovnega stroja,
  • uporaba gasilske lestve in zunanje gašenje objekta ter
  • gašenje okolice in požarno varovanje sosednjega objekta.

 

Vaja je bila namenjena preverjanju in osvežitvi znanja za člane, ki so v tekočem letu uspešno zaključili tečaj za gasilca pripravnika in tečaj višjega gasilca (vodjo skupine), ter tudi oceni pripravljenosti ostalih operativnih gasilcev. Hkrati pa je bila vaja tudi odlična priložnost za preizkus novega društvenega orodja, WEBER hidravličnih škarij, ki so se izkazale pri dvigu delovnega stroja.

 

Vodstvo vaje je bilo nad izvedbo vaje zadovoljno, še enkrat več pa se je pokazalo, kako pri intervencijah šteje vsak član.

Društveno vajo smo ob zasluženi hrani in pijači zaključili v gasilskem domu ter tako odlično zaokrožili gasilski dan.