Dan odprtih vrat 2023

V torek 31.10. smo gasilci PGD Podnanos organizirali že skoraj tradicionalni dan odprtih vrat in čeprav nam vreme ni bilo ravno naklonjeno, nam ga je vseeno uspelo odlično izpeljati. Kljub slabi vremenski napovedi je vreme zdržalo ravno toliko, da na številčnost obiska ni pretirano vplivalo. Letošnji dan odprtih vrat je poleg dela in opreme gasilcev postregel še s številnimi zabavnimi točkami in delavnicami.

Z odprtjem so se ob 9. uri zjutraj že pojavili prvi obiskovalci, ki so na dvorišču in v garaži gasilskega doma potovali med različnimi točkami. Ogledali so si lahko vozila ter osebno in skupno gasilsko zaščitno opremo ter se preizkusili v prvi pomoči in vrvni tehniki. Za najmlajše so bile tu delavnice z namiznimi igrami, pobarvankami in oblikovanjem papirnatih gasilskih čelad, kasneje pa so se zabavali še na napihljivem gradu. Za dodatno dobro voljo pa so poskrbele tudi sladke palačinke.

Ob 10. uri se je na dvorišču izvedla prva vaja – reševanje ponesrečenca iz potoka. Gasilci so s pomočjo koritastih nosil ponesrečenca imobilizirali ter ga z znanjem vrvne tehnike dvignili iz potoka. Pri tem je sodeloval tudi tovornjak civilne zaščite, kateri se zahvaljujemo za obogatitev vaje. Ob 11:30 je sledila druga prikazna vaja – goreči avtomobil, kjer so gasilci goreči avtomobil najprej pogasili, nato pa še zalili s peno.

Na dnevu odprtih vrat je bil možen vpis otrok v gasilsko društvo, za tiste, ki ste vpis zamudili, pa lahko to storite na katerem izmed gasilskih krožkov, ki potekajo v petkih ob 17. uri.

Čeprav se je dan odprtih vrat ob 13h zaključil, vrata gasilskega doma ostajajo odprta za vse pomoči potrebnih in te, ki vas gasilstvo zanima in bi se radi pridružili tej častni službi. Glede na pozitivne odzive obiskovalcev vemo, da je letošnji dan odprtih vrat močno presegel pričakovanja, zato že komaj čakamo na naslednjega. Ob tem bi se radi zahvalili vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi dogodka ter donatorjem, ki so z donacijami popestrili dan. Na koncu gre posebna zahvala našima članoma Tinetu Nabergoju in Patriku Poljšaku, ki sta poskrbela za letošnjo organizacijo bogatega dogodka.