Letovanje gasilske mladine, 2014

Mladinska sekcija prostovoljnega gasilskega društva Podnanos je prvič organizirala letovanje za aktivne mlade gasilce v Izoli, in sicer od četrtka 21. do nedelje, 24. avgusta 2014. Letovali smo v koči, ki je v lasti Roda jadranskih stražarjev na vzpetini nad Izolo, od kjer je čudovit razgled na morje in mesto. 

Udeleženci letovanja smo kreativno izkoristili zadnje počitniške dni v morskem duhu obogatenem z gasilskimi veščinami. Sončne dneve smo preživeli na plaži pri svetilniku. Vodja in pobudnik letovanja je bil Denis Bratož, ki je mentor članicam A, katere smo mu pomagale pri izpeljavi programa letovanja. Pri sami organizaciji so nam priskočili na pomoč še  trije aktivni člani.

Prvi dan so otroci najbolj uživali v morju. Takoj so preverili, kakšna je temperatura vode s skokom v morje. Dekleta so uživala v iskanju školjk pod morsko gladino. Na kopnem so bile školjke tudi zelo aktualne, saj so jih izvirno uporabile v igri.  Najmlajši udeleženci pa so uživali v morju. V popoldanskih urah smo animatorji otroke učili tudi različnih veščin npr. vozle… , katere so kasneje uporabili pri »gasilskih« igrah. Pripravili smo jim tudi krajši kviz, kjer so mladi gasilci obnovili svoje znanje

Kljub temu da je bila deževna  sobota, smo otrokom pripravili zelo pester program.  Najprej so obiskali Gasilsko brigado v Kopru. Pod strokovnim vodstvom poklicnega gasilca so se seznanili z delom poklicnih gasilcev. Nad obiskom Gasilske brigade  so bili  najbolj navdušeni fantje. Posebno pozornost so posvetili gasilski opremi. Čeprav so še osnovnošolci, je bilo opaziti, da bi želeli tako opremo tudi v domačem društvu.  Isti dan so si otroci ogledali tudi Akvarij v Piranu, kjer so opazovali morske rastline in živali. Tudi popoldan so kreativno preživeli, saj so potekle različne miselne igre. Po večerji pa smo se vsi skupaj odpravili še na sprehod po mestu Izola.

Nedeljsko jutro je bilo obsijano s toplimi sončnimi žarki, zato smo se že dopoldan odpravili na obalo. Animatorji smo otrokom pripravili zanimivo igro, in sicer Lov na lisico, kjer so se izkazali, kako so spretni pri iskanju skritih »zakladov«.

Vsi udeleženci  tabora, tako otroci kot tudi  animatorji, se bi radi najprej toplo zahvalili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Podnanos in Občini Vipava, ki so nam omogočili letovanje v Izoli. Hvaležni smo tudi vsem sponzorjem, ki so nam pomagali, da smo preživeli nepozabne dni v Izoli.

Na doživetja s prijetnega letovanja v Izoli bomo radi obujali spomine.

Tekst: Cecilija Vitežnik
Fotografija: Cecilija Vitežnik in Mateja Poljšak Čuk