Defibrilator v Podnanosu

Občane obveščamo, da je AED pripomoček  nameščen na gasilskem domu Podnanos med garažnimi vrati.

Ob zgodnji prepoznavi nenadnega srčnega zastoja, hitro ukrepanje s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja. Vsi ti ukrepi so ključnega pomena za eventuelno preživetje bolnika.

Najbolj pomembni so zgodnji temeljni postopki oživljanja in uporaba AED.

Pomembno je napraviti preskok v miselnosti, da bo postala pomoč obolelemu naša prioriteta, znati oživljati in z oživljanjem pomagati – rešiti življenje.

Vsak se lahko nauči oživljati in vsi bi se morali naučiti! Dejstvo je, da se večina srčnih zastojev zgodi na javnih mestih in so prvi reševalci na mestu vedno laiki – očividci. Nenadni srčni zastoj je dogodek, kateri se pojavi brez opozorila, ob tem srce zastane in če oživljanje ni pravočasno, človek umre. Možnost preživetja in kvaliteta življenja po eventuelnem uspešnem oživljanju se vsako minuto zmanjšuje. Dlje časa so srčna mišica, organi in možgani brez kisika, toliko večje so nepopravljive okvare.  V ozadju zastoja srca  gre največkrat za motnjo ritma, katero lahko prekinemo le z električnim sunkom oz. šokom. Zato je hitra defibrilacija(AED) poleg kontinuirane masaže srca še kako pomembna!

AED (defibrilator) je namenjen laikom, ki naj ne oklevajo, ko človek potrebuje pomoč. Defibrilator je varna naprava in sama prepozna srčni ritem. V kolikor bo potrebna defibrilacija Vas bo na to opozoril in vi boste poskrbeli za varnost ter pritisnili na gumb za defibrilacijo. Vaša naloga je, da čimprej namestite elektrode – nalepke defibrilatorja na prsni koš obolelega in vključite defibrilator. Le-ta Vas bo usmerjal in vodil skozi potek oživljanja dokler ne bodo prispeli reševalci, ki bodo nadaljevali z oživljanjem.

Avtomatski eksterni defibrilator je PGD Podnanos nabavil s pomočjo donatorjev.

Namenjen je vsem ljudem, ki bodo pripravljeni pomagati osebi, ki  se jim bo ustavilo srce.

V petek, 30. oktobra 2015, smo se aktivni člani in članice PGD Podnanos udeležili usposabljanja pravilne uporabe AED (avtomatski eksterni defibrilator), ki je potekalo v domačem gasilskem domu. Predstavitev pravilne uporabe sta izvedla člana reševalne enote Postojna, ki imata veliko znanja o uporabi defibrilatorja.

Najprej je potekal teoretičen del nato pa še praktičen. Vsak udeleženec je svoje teoretično znanje preveril še na lutki. Pridobili smo veliko novih in koristnih informacij. Pridobljeno znanje nam bo koristilo, ko se bomo srečali z osebo, ki se ji je ustavilo srce.

20151030_18200220151030_182800 20151030_18282220151030_18200920151030_181944

 

Tereza Vitežnik
Foto: Boštjan Trošt